Wyznacz tę wartosc parametru m, dla ktorej parabola o rownaniu y - x^2 + m i pro
FHA: Wyznacz tę wartosc parametru m, dla ktorej parabola o rownaniu y − x
2 + m i prosta
2x+y−1=0 mają dokladnie jeden punkt wspólny.
Jak się za to zabrać?

− nie chce gotowca!
10 lis 00:13
52: Nie wiem czy dobrze myślę.... ale zrobiłbym tak:
prosta ma postać y=−2x+1
a parabola y=x
2+m
I teraz bym przyrównał y i zobaczył kiedy równanie ma jedno rozwiązanie
10 lis 00:20
Eta:
ok
10 lis 00:24
bezendu:
Ja zrobiłbym tak samo.
10 lis 00:24
52:
10 lis 00:24
FHA: x2+m = −2x+1
x2+2x+m−1 = 0\\
Δ = 4−4m+4
m = 2
10 lis 00:27
FHA: 
?
10 lis 00:27
Eta:

Po sprawdzeniu ...... ok m=2
10 lis 00:29
52: hmmm po co delta patrz
x
2+2x+...=(x+...)
2
...=1
zatem m−1=1 to m=2
10 lis 00:31
FHA: dzięki
10 lis 00:33