Złożenie funkcji, równanie i nierówność.
Klaudia: Witam, mam problem z tym zadaniem:
Dla funkcji:
f(x)=log12 (1−x) oraz g(x)=x2−4 dokonać złożenia f o g i g o f oraz rozwiązać równanie i
nierówność (f o g)(x) = 0 i (g o f)(x) ≤ 1 Z góry dziękuję za pomoc
Janek191:
1 − x > 0 ⇒ x < 1
| | 1 | |
f(x) = log |
| ( 1 − x) g(x) = x2 − 4 |
| | 2 | |
więc
( f o g )(x) = f( g ( x)) = f( x
2 − 4) = log
0,5 ( 1 − (x
2 − 4)) =log
0,5 ( 5 − x
2)
( f o g)(x) = 0 ⇔ log
0,5 ( 5 − x
2) = 0 = log
0,5 1 ⇔ 5 − x
2 = 1 ⇔ x
2 = 4 ⇔
⇔ (x = − 2 lub x = 2)
Odp. x = − 2 , bo ma być x < 1
==========
( g o f)( x) = g ( f(x)) = g ( log
0,5 ( 1 − x) ) = [ log
0,5 ( 1 − x) ]
2 − 4
( g o f)(x) ≤ 1 ⇔ [ log
0,5 ( 1 − x) ]
2 − 4 ≤ 1 ⇔ [ log
0,5 ( 1 − x)]
2 ≤ 5 ⇔
⇔ −
√5 ≤ log
0,5 ( 1 − x ) ≤
√5
−
√5 ≤ log
0,5 ( 1 − x)
−
√5 *log
0,5 0,5 ≤ log
0,5 ( 1 − x)
(0,5)
−√5 ≥ 1 − x
2
√5 ≥ 1 − x
x ≥ 1 − 2
√5
−−−−−−−−−−−
log
0,5 ( 1 − x) ≤
√5
log
0,5 ( 1 − x) ≤ log
0,5 ( 0,5)
√5
1 − x ≥ ( 0,5)
√5
− x ≥ (0,5)
√5 − 1
x ≤ 1 − ( 0,5)
√5
−−−−−−−−−−−−−−
x ma być < 1 , więc
Odp. x ∊ < 1 − 2
√5 ; 1 − (0,5)
√5 >
==============================
jak się gdzieś nie pomyliłem .