Wielomiany
52: Witam.
Mam za zadanie rozłożyć na rzeczywiste ułamki proste, jednak ten przykład sprawia mi problem.
Więc robię to tak
| | x(x−1) | | A | | Bx+C | |
...= |
| = |
| + |
| /*(x+1)(x2+1) |
| | (x+1)(x2+1) | | x | | x2+1 | |
x(x−1)=A(x
2+1)+(Bx+C)(x+1)
x
2−x=(A+B)x
2+(B+C)x+A+C
A+B=1
B+C=−1
A+C=0
z tego mi wyszło
A=0 B=−1 C=0 ,ale to przecież źle..
Proszę o pomoc.
9 lis 22:14
52: Ok już chyba widzę błąd...
9 lis 22:16
razor: B = 0, A = 1, C = −1
9 lis 22:19
52: Dokładnie
9 lis 22:20
bezendu:
| x(x−1) | | A | | Bx+C | |
| = |
| + |
| /(x+1)(x2+1) |
| (x+1)(x2+1) | | x+1 | | x2+1 | |
x(x−1)=A(x
2+1)+(Bx+C)(x+1)
dla x=−1
2=2A →A=1
dla x=0
0=1+C C→−1
dla x=1
0=2+(B−1)*2
0=2+2b−2
B=0
9 lis 22:21
52: bezendu nie trzeba było, ale Dzięki
9 lis 22:22
bezendu:
Pokazałem Ci szybszy sposób bez układu równań

Szkoda czasu na kolosie na to
9 lis 22:23
52: [C[bezendu jeszcze takie małe wtrącenie do twojego rozwiązania zamiast podstawiać pod x 0 i 1
można podstawić i , wtedy otrzymamy
−1−i=−B+C+(B+C)i
−B+C=−1
B+C=−1
...
9 lis 22:26
52: Znam też ten sposób ale w domu robię to zadanie na dwa sposoby
9 lis 22:26
bezendu:
Ale tworzysz układ równań (znowu) a ja nadal upieram się, że tam gdzie nie trzeba układu tam
się go nie tworzy
9 lis 22:29
52: Aha, ok , rozumiem
9 lis 22:31
bezendu:
Oczywiście na kolokwium dostaliśmy przykład gdzie trzeba było układ równań
Ten się jeszcze w miarę szybko policzyło ale są gorsze
9 lis 22:33
52: OOO jak rozwiążę swoje zadanie to zrobię i to
9 lis 22:34
52: Do sprawdzenia tylko czy dobry wynik
moja odp.
9 lis 22:40
bezendu:
Źle
| x3 | | A | | B | |
| = |
| + |
| / (x−1)(x+1) |
| x2−1 | | x−1 | | x+1 | |
x
3=A(x+1)+B(x−1)
dla x=−1
dla x=1
9 lis 22:43
52: Sory bezendu , ale na pewno zrobiłeś to źle zauważ że w liczniku mamy x3 a w mianowniku
x2−1
Zwróć uwagę na potęgi przy x....
9 lis 22:45
bezendu:
Przepraszam, masz rację +x !
9 lis 22:53
52: Ok

Dzięki
9 lis 22:54
bezendu:
I jak to zadanie ode mnie ?
9 lis 23:34
52: Ok to zrobię je teraz daj mi z 5−10 minut
9 lis 23:35
bezendu:
3 minuty
9 lis 23:36
52: A=2
B=−3
C=−1
D=1
9 lis 23:39
52: Zdążyłem ?
9 lis 23:40
bezendu:
Coś mi woframem pachnie

pokaż jak liczyłeś
10 lis 00:01
52: Chcesz to ci mogę zdjęcie zrobić kartki

Czy wystarczy jak tutaj napiszę ?
10 lis 00:04
bezendu:
Zrobiłeś już wcześniej

ja lecę do programowania.
Dobranoc.
10 lis 00:04
52: Dobranoc
10 lis 00:08