a
szwagier: Narysować wykres funkcji:
f(x) = (1 − x)√x2 + 2x + 1
po wyliczeniu miejsc zerowych z pierwiastka:
f(x) = (1 − x)√x + 1
tylko jak to narysować ?
9 lis 21:31
Krystek: y=(1−x)*Ix+1I
9 lis 21:32
Krystek: √x2+2x+1=√(x+1)2=Ix+1I
9 lis 21:33
szwagier: to jak to teraz narysować ?
f(x) = (1 − x)|x + 1|
9 lis 21:36
bezendu:
Na przedziały rozpisz
9 lis 21:36
Krystek: dla x≥0 masz y=....
dlax<0 masz y=...
9 lis 21:39
Krystek: upsdla x+1≥0 i x+1<0
9 lis 21:40
szwagier: a co z 1 − x ? nie brać tego pod uwagę przy rysowaniu ? bo to inna funkcja wyjdzie niż x+1≥0 i
x + 1 < 0
9 lis 21:43
Krystek: y=(1−x)(x+1)=−(x−1)(x+1)=−(x2−1)
9 lis 21:46
bezendu:
9 lis 21:46
szwagier: aha dzięki
9 lis 21:48