trygonometria
zadanie: Coś mi nie wychodzą rozwiązania

cos3x=−
12
Mi wyszły takie rozwiązania x=
29π +
23kπ
oraz x=
49π +
23kπ
W odpowiedziach jest jakoś inaczej ...
9 lis 21:18
Mila:
| | π | | π | |
3x= |
| +π+2kπ lub 3x=− |
| +π+2kπ |
| | 3 | | 3 | |
| | 4π | | 2π | |
3x= |
| +2kπ lub 3x= |
| +2kπ /:3 |
| | 3 | | 3 | |
| | 4π | | 2kπ | | 2π | | 2kπ | |
x= |
| + |
| lub x= |
| + |
| |
| | 9 | | 3 | | 9 | | 3 | |
Ponieważ cosinus jest funkcja parzystą , to można podać tak:
| | 2π | | 2kπ | | 2π | | 2kπ | |
x= |
| + |
| lub x=− |
| + |
| |
| | 9 | | 3 | | 9 | | 3 | |
Co masz w odpowiedzi?
9 lis 21:28
zadanie: Dziękuje. W odpowiedziach mam to co podałaś na samym dole. Pomożesz mi jeszcze z tym:
mianownik nie może być 0 czyli wychodzi, że
skoro to równanie ma się równać 0 to licznik musi być zero więc
czyli ta nasza dziedzina tego nie wyklucza a w odpowiedziach jest napsiane, że nie ma
pierwiastków
9 lis 21:40
Mila:
| | sinx | |
Jeszcze założenie dotyczące mianownika funkcji tgx= |
| ⇔cosx≠0. |
| | cosx | |
9 lis 22:16
zadanie: ehh... czyli to oznacza że nic nawet nie musiałem liczyć ?
9 lis 22:28
Mila:
Trzeba było dobrze wyznaczyć dziedzinę.
9 lis 22:50
zadanie: Jeszcze się tak spytam czy dobrze to zrobiłem:
| | 9 | | π | |
cos( |
| π)=cos |
| =45stopni |
| | 4 | | 4 | |
| | 7 | | π | |
sin(− |
| π)=−cos |
| =−30stopni |
| | 6 | | 6 | |
tutaj mi coś nie wychodzi
| | 11 | | 2 | |
tg( |
| π)=−ctg( |
| π) i co teraz ? |
| | 3 | | 3 | |
9 lis 22:56
Mila:
| | 7π | | π | | π | |
sin(− |
| )=−sin(π+ |
| )=−sin |
| =−sin(30o) |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
| | 11π | | 2π | | 2π | | π | | π | |
tg( |
| )=tg(3π+ |
| )=tg( |
| )=tg(π− |
| )=−tg |
| =−tg(60o) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
9 lis 23:10
zadanie: Aa zapomniałem, że w przypadku jak jest np: sin(−x)=−sin(x)
Dlaczego tg nie przechodzi w ctg skoro jest nieparzysta wielokrotność 90 stopni, czyli 3π?
oraz dlaczego nie ma znaku minus jeśli jest to 4 ćwiartka ?
tego pierwszego cosinusa mam dobrze?
9 lis 23:17
Mila:
1)
| | 9π | | π | | π | | √2 | |
cos |
| =cos(2π+ |
| )=cos |
| =cos(450)= |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
3*π to 3*180
o
3) Okres zasadniczy tg x to T=π
| 2π | |
| to 1200 druga ćwiartka i jest tam minus. |
| 3 | |
9 lis 23:30
zadanie: jak mnie denerwują te π, najlepiej to rzucić w πzdu
no tak π=180 a nie 90
| | π | |
dlaczego tutaj nie powstaje nam +sin jeżeli π+ |
| to 3 ćwiartka 180+180:6=210 stopni? |
| | 6 | |
10 lis 00:40
Eta:
| | π | | π | | π | |
−sin(π+ |
| )= −(−sin |
| )= sin |
| =0,5 |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
10 lis 00:43
Eta:
Mila się pomyliła
10 lis 00:44
zadanie: A już myślałem, że cała moja matematyka legła w gruzach

Dziękuje za cierpliwość wam
10 lis 00:50
Eta:
π...
10 lis 00:52
zadanie: Pomogłabyś mi z tym:
cos4x + 2cos2x=1
10 lis 01:10
zadanie: Już sobie poradziłem
10 lis 01:27
Mila:
Dzięki , Jeden minus zjadłam .
10 lis 16:14