Składanie funkcji
JacekPlacek: Hej,
Mam funkcje f: R→R2 i g: R2→R2, f(x)=(x−2,x2), g(x,y)=(x−y,x+y). Muszę zrobić złożenia: g
◯ f i f ◯ g.
W pierwszym wyszło mi g ◯ f=(x−2−x2,x−2+x2)(nie wiem czy dobrze), a z drugim mam problem i
nie wiem jak je ugryźć.
9 lis 20:27
Gray: Skoro masz problem, to może nie da się złożyć? Sprawdź jakie funkcje możemy składać. Złożenie
gof jest OK.
9 lis 20:57
JacekPlacek: No wychodzi na to, że nie da się złożyć bo dziedzina f◯g to R a przeciwdziedzina g to R2.
9 lis 21:17