| 1 | 1 | 1 | n | ||||
+ | + ... + | = | |||||
| 1*5 | 5*9 | (4n−3)(4n+1) | 4n+1 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | n+1 | |||||
+ | + ... + | + | = | ||||||
| 1*5 | 5*9 | (4n−3)(4n+1) | (4n+1)(4n+5) | 4n+5 |
| 1 | n | |||
a jesli za | + 15*9 +...+ 1(4n−3)(4n+1) podstawie | to otrzymam | ||
| 1*5 | 4n+1 |
jesli sprowadze lewą
stonr do wspolnego mianowsnika to takze nwm co dalej... ;x pomozcie
| (4n+5)n +1 | 4n2 + 5n +1 | (n+1)(4n+1) | ||||
L = | = | = | = | |||
| (4n+1)(4n+5) | (4n+1)(4n+5) | (4n+1)(4n+5) |
| n+1 | ||
= | Koniec ![]() | |
| 4n+5 |
nie wpadłam na to..
dzięki wielkie!