granice funkcji
xxx: obliczyć granicę funkcji:
lim 2x(√x−1−√x+5)
x→∞
9 lis 20:11
Martiminiano: Zaraz napiszę.
9 lis 20:38
Martiminiano: limx→∞2x(√x−1−√x+5)=limx→∞2x * limx→∞(√x−1−√x+5)
9 lis 20:46
ICSP: nawet nie możesz tak zrobić
9 lis 20:48
Martiminiano: lim
x→∞2x=
∞
| | −6 | |
limx→∞(√x−1−√x+5)=limx→∞ |
| =0 |
| | √x−1+√x+5 | |
∞*0=0
9 lis 20:49
Martiminiano: Nie mogę?
9 lis 20:49
Martiminiano: Aaaaaaaaaaaaaaaaaaa........Dobra, już wiem dlaczego.
9 lis 20:49
ICSP:
9 lis 20:49
Martiminiano: Dobrze, że zwróciłeś uwagę

Ale herezja...
9 lis 20:50
Martiminiano: Hmm... sam teraz jestem ciekaw jak to rozwiązać, bo wychodzą mi jakieś głupoty.
9 lis 21:08
jakubs: | | x−1−x−5 | |
limx→∞ 2x |
| |
| | √x−1+√x+5 | |
| | −12x | |
limx→∞ |
| =−∞ |
| | √x−1+√x+5 | |
9 lis 21:12
Martiminiano: Właśnie udało mi się rozwiązać i już pisałem rozwiązanie
9 lis 21:14
Martiminiano: Ale dziękuję

I bardzo przepraszam za wcześniejsze wprowadzenie w błąd!
9 lis 21:15