obliczyć pochodną
martaa: Obliczyć pochodną
Wychodzi mi, że:
| | x | | x−1 | |
f'(x)=2(x−1)ln |
| − |
| |
| | x−1 | | x | |
Czy ktoś może sprawdzić czy mi dobrze wyszło?
9 lis 19:55
Janek191:
Raczej nie
9 lis 19:58
Janek191:
Zastosuj wzór na pochodną iloczynu dwóch funkcji .
9 lis 19:58
daras: dobrze ci wyszło
9 lis 20:03
martaa: hmm to rozpiszę jak to robię:
| | x | | 1 | | x−1−x | |
f'(x)= 2(x−1)*ln |
| +(x−1)2* |
| * |
| = |
| | x−1 | | | | (x−1)2 | |
| | x | | x−1 | | −1 | | x | | x−1 | |
=2(x−1)*ln( |
| )+(x−1)2* |
| * |
| = 2(x−1)*ln |
| − |
| |
| | x−1 | | x | | (x−1)2 | | x−1 | | x | |
9 lis 20:03
martaa: oo, jednak. No to dobrze, dziękuję
9 lis 20:03
daras: więcej wiary we własne siły
9 lis 20:10