uprość wyrażenie
ShowTime: cosx√1+tg2x
tg można ze wzoru sinxcosx
wiec w pierwiastku 1 + sin2xcos2x
1 można pewnie z jedynki tryg sin2x+cos2=1
no i nie wiem co dalej
9 lis 19:38
ShowTime: kombinowałem i w pierwiastku wyszła mi jedynka tryg ( zrobiłem wspólny mianownik,wyjąłem cos2x
przed nawias) ale nie mam odp i nie wiem ile powinno wyjsc
9 lis 19:39
PW:
| | 1 | | 1 | |
cosx·√ |
| = cosx |
| = |
| | cos2x | | |cosx| | |
| | ⎧ | 1 dla ... | |
| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −1 dla ... | |
9 lis 19:45
ShowTime: 2. (1−sinx)(1 + sinx)
1− sin2x
1= sin2x+cos2
sin2x+cos2−sin2x=cos2
MOŻNA TAK?
9 lis 20:03
PW: Ostatnie pytanie − zgłupiałem. O co pytasz? O jedynkę trygonometryczną?
9 lis 20:15