Funkcje
Blue: Mam dość sporą porcję zadań na dziś (niestety). Mam nadzieję, że mi pomożecie

zad 1 i zad 2 − ja bym to rozwiązała graficznie, ale nie wiem, czy tak można? Czy to wtedy
będzie udowodnione? Pewnie nie...
| | 1 | |
zad.1 Niech f(x) =log |
| (x3+3x). Uzasadnij, że jeśli 0<a<b, to f(a)>f(b) |
| | 2 | |
| | 1 | |
zad.2 Dane są funkcje f(x) =( |
| )|x| oraz g(x)= x2+1. Uzasadnij, że dla każdego x∊R |
| | 2 | |
prawdziwa jest nierówność f(x) ≤ g(x).
zad.3 − zrobiłam, bardzo proszę o sprawdzenie
http://i60.tinypic.com/ae2mom.jpg
zad.3 Uzasadnij, że dla dowolnych liczb a
i b prawdziwa jest nierówność
| | 1 | |
log2(a+b)≥1+ |
| (log2a+log2b) |
| | 2 | |
zad.7 Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x) = 2
2x−2
x+3+18
zad.11 Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x) = log
16x−log
2x*log
4x
i jeszcze mam zadanie 9, które zrobiłam w połowie źle, bo chyba nie do końca nauczyłam się, jak
przekształcać funkcję logarytmiczną (dodaję skan i proszę o wytłumaczenie, w którym momencie
popełniłam błąd) −
| | x2−1 | |
zad.9 Wyznacz dziedzinę i naszkicuj wykres funkcji f(x) = log2 |
| |
| | |x|−1 | |
http://i58.tinypic.com/2u40tgp.jpg
Czy tutaj niepotrzebnie wywaliłam ten minus przed nawias? O to chodzi?

( a no i jak
robiłam ten rysunek, to zapomniałam o niezamalowanym kółku przy 1 , ale to z rozpędu, nie
zwracajcie na to uwagi )
9 lis 19:12
Blue: PS Sorry za gryzmoły
9 lis 19:17
Saizou :
w pierwszym pokazujemy tak na prawdę że f(x) jest malejąca
w drugim rozwiąż nieównośc
w trzecim dopisz dlaczego (
√a−
√b0
2≥0
w siódmym, zrób podstawienie t=2
x
w jedenastym zamień wszystko na jedną podstawę (proponuję 2) i coś podstaw
| | x2−1 | |
w dziewiątym |
| >0 i lxl−1≠0 |
| | lxl−1 | |
9 lis 19:49
daras: to masz cały weekend z głowy, współczuję ci
Blue ale nam chyba dasz odpoczać?
9 lis 20:16
Blue: A mógłby ktoś powiedzieć, jak mam wykazać, że ta funkcja w 1 zadaniu jest malejąca?
10 lis 11:01
Blue: i w tym drugim, jak mam rozwiązać tą nierówność? Mogę graficznie?
10 lis 11:03
Blue: W tym 7 mam t2−t4 +18 i co teraz?
10 lis 11:22
Kacper:
Zadanie 7
f(x)=2
2x−2
x+3+18, x∊R
2
x=t, t>0
f(t)=t
2−8t+18, t∊(0,+
∞)
Wyznaczamy zbiór wartości paraboli y=t
2−8t+18 w podanym przedziale.
Funkcja f osiąga wartość najmniejszą dla x=2 równą 2.
Funkcja nie osiąga wartości największej.
Zw
f=<2,+
∞)
10 lis 11:32
Kacper:
Ewentualnie tak:
f(x)=22x−2x+3+18=22x−8*2x+18=(2x−4)2+2
0<2x<∞
−4<2x−4<∞
0≤(2x−4)2<∞
2≤(2x−4)2+2<∞
Odp. Zwf=<2,+∞)
10 lis 11:37
Blue: Już rozumiem, dzięki Kacper

A mógłbyś mi jeszcze wyjaśnić, zad.1,2 i 11?

Bo w tym 11 mi
coś chyba źle wychodzi −zamieniałam podstawę logarytmu, ale mi inny zbiór wyszedł niż w odp.
10 lis 11:50
Blue: W tym 11 mam takie coś : log
2x= t
10 lis 11:57
Kacper:
Zadanie 11
| | 1 | | 1 | |
f(x)=log16x−log2x*log4x= |
| log2x− |
| log22x, x>0 |
| | 4 | | 2 | |
log
2x=t, t∊R
| | 1 | | 1 | |
Badamy zatem parabolę y=− |
| t2 + |
| t |
| | 2 | | 4 | |
Dokończ sama
| | 1 | |
Zwf=(−∞, |
| >  |
| | 32 | |
10 lis 11:58
Kacper:
Blue pisz do mnie na gadu jak coś, bo będę robił coś innego i forum zamykam
10 lis 12:02
Blue: | | 1 | |
czyli będzie p= |
| , x= 4√2? |
| | 4 | |
10 lis 13:28
Blue: Dobra, już się zgadza, dzięki
10 lis 13:35
Blue: To teraz czekam tylko na 1 i 2 zadanie
10 lis 13:35
Kacper:
Zadanie 2 jest fajne
10 lis 13:39
Blue: Ale Kacper, czy ja nie mogę po prostu tego graficznie przedstawić

Bo nie wiem za bardzo jak
to algebraicznie rozwiązać...
10 lis 14:38
Kacper:
Nie

(rysunek nie będzie dokładny, a poza tym to nie narysujesz wykresów dla całej dziedziny)
10 lis 15:00
Kacper:
2.
Założenia:
| | 1 | |
Dane są funkcje f(x)= |
| |x| oraz g(x)=x2+1 |
| | 2 | |
Teza:
f(x)≤g(x) dla x∊R
Dowód:
Pokażemy, że Zw
f=(0,1>
Dla x≥0
1≤2
x<
∞
Dla x<0
0<2
x<1
Ostatecznie zw
f=(0,1>
Bardzo łatwo pokażemy, że Zw
g=<1,+
∞)
Dostajemy zatem, że
0<f(x)≤1≤g(x) ⇒ f(x)≤g(x)
n.n.u
10 lis 15:11
Kacper: *c.n.u
10 lis 15:11