funkcja złożona
Laura : czy funkcja √x+3 to funkcja złożona ? jak rozpoznać funkcję złożoną?
9 lis 19:06
PW: A to trudne pytanie zadałaś. Właściwie na każdą funkcję można popatrzeć jak na funkcję złożoną.
Lepiej opowiedzmy o tej konkretnej.
Żeby obliczyć jej wartość trzeba po kolei:
− do argumentu x dodać 3 (to jest pierwsza czynność jaką musimy wykonać), o funkcji h(x) = x+3
powiemy, że jest to funkcja wewnętrzna
− na obliczoną wartość h(x) trzeba zadziałać funkcją "pierwiastek" − obliczyć f(x) = √h(x);
funkcję "pierwiastek" w tym zadaniu nazywamy funkcją zewnętrzną (ostatnią w kolejności
wykonywania).
Można powiedzieć, że mamy do czynienia ze złożeniem
f•h,
gdzie h(x) = x+3 i f(u) = √u. Trzeba jeszcze podać dziedziny obu funkcji, bo nie zawsze
złożenie da się wykonać.
9 lis 19:16
Laura : dziękuję, już trochę rozjaśniła mi się ta kwestia
9 lis 19:34
daras: to jest funkcja prosta: y = 0
9 lis 20:18
WueR:
Problem w tym, ze funkcje h(x) = g(f(x)), gdzie f(x) = x, g(x) = x (wtedy h(x) = x) rowniez
mozemy uznac za zlozona.
9 lis 20:24