Dla jakich wartości parametru m suma kwadratów rozwiązań rownania x^2 - (m+1)x+m
arczy01: Dla jakich wartości parametru m suma kwadratów rozwiązań rownania x2 − (m+1)x+m=0 jest
najmniejsza?
Ktos pomoże? Założenia:
x12 +x22 −» min
Δ≥0
a≠0
Co dalej? Liczę delte, delte m też? Które to dziedzina będzie delta m?
Z viety wyjdzie − ba−2*(ca), podstawic z równania?
9 lis 18:30
Janek191:
Δ > 0
i
(x
1 + x
2)
2 = x
12 + 2 x
1*x
2 + x
22 ⇒
| | −b | | c | |
x12 + x22 = ( x1 + x2)2 − 2 x1*x2 = ( |
| )2 − 2* |
| = |
| | a | | a | |
= ( m + 1)
2 − m
2 = m
2 + 2 m + 1 − 2 m = m
2 + 1
9 lis 18:39
arczy01: co dalej? to zrobiłem no i z tego mamy, że m=1 lub m=−1 i?
9 lis 19:41
Janek191:
Δ = m2 + 2m + 1 − 4*1*m = m2 − 2m + 1 = ( m − 1)2 > 0 ⇔ m ≠ 1
Suma
x12 + x22 = m2 + 1
Ta liczba jest najmniejsza dla m = 0
=============================
9 lis 19:47