pytanie
iiiiiiiiiiii: log√2sinx (1+cosx) = 2
Jak robić takie przykłady?
9 lis 18:17
ICSP: 1. Dziedzina
2, Wprost z definicji
9 lis 18:18
iiiiiiiiiiii: Nie umiem tych cosinusów...
9 lis 18:25
Janek191:
Dziedzina: √2 sin x > 0 i √2 sin x ≠ 1 i 1 + cos x > 0
9 lis 18:28
Janek191:
Z definicji logarytmu mamy
( √2 sin x)2 = 1 + cos x
2 sin2 x = 1 + cos x
9 lis 18:29
Janek191:
Dalej potrafisz ?
sin2 x + cos2 x = 1 ⇒ sin2 x = 1 − cos2 x
9 lis 18:32
undefined: Janeczku piwo dla ciebie

Ale co dalej?
x=4sin
2−4
9 lis 19:22
Janek191:
Dalej jest
2*( 1 − cos2 x) = 1 + cos x
2 − 2 cos2 x = 1 + cos x
2 cos2 x + cos x − 1 = 0
t = cos x
2 t2 + t − 1 = 0
itd.
9 lis 20:04
undefined: Dzięki
9 lis 20:12