log
***log***: rozwiąż:
| | I log(x+1) I | |
b) |
| ≤log(x+1)2 |
| | x2−1 | |
c)x
0.25(7+log2x)≥2
1+log2x
15 lis 17:56
powodzenia:): pomocy

ja pomagam!
15 lis 18:22
powodzonka:): PONAWIAM PYTANIE
15 lis 18:32
powodzonka:): podbijam
15 lis 18:37
15 lis 18:44
BiebrzaFun : a)zał.
logx≠0⇒x≠1
x>0
1+logx≠0 ⇒logx≠−1⇒x≠0,1
| 2logx+1+logx−2(logx)2−2logx | |
| >0 |
| (logx)2+logx | |
(1+logx−2(logx)
2)((logx)
2+logx)>0
logx=t
(−2t
2+t+1)(t
2+t)>0
Δ=..itd
| | 1 | |
t1=1 ,t2=− |
| ,t3=0 ,t=−1 |
| | 2 | |
t>−1 ⇒logx>log0,1⇒x>0,1
| | 1 | | √10 | | √10 | |
t<− |
| ⇒logx<log |
| ⇒x< |
| |
| | 2 | | 10 | | 10 | |
t>0⇒logx>log1⇒x>1
t<1⇒logx<log10⇒x<10
| | √10 | |
odp x∊(0,1; |
| )U(1;10) |
| | 10 | |
15 lis 19:44
BiebrzaFun : c)
x=2
log2x
2
(log2x)0.25(7+log2x)≥2
1+log2x
(log
2x)0.25(7+log
2x)≥1+log
2x
0,25(log
2x)
2+1,75log
2x−log
2x−1≥0
0,25(log
2x)
2+0,75log
2x−1≥0/*4
(log
2x)
2+3log
2x−4≥0
t=log
2x
t
2+3t−4≥0
Δ=25
t
1=−4
t
2=1
t≤−4 lub t≥1
log
2x≤−4 lub log
2x≥1
| | 1 | |
log2x≤log2 |
| lub log2x≥log22 |
| | 16 | |
15 lis 20:00
BiebrzaFun : b)
zał
x
2−1≠0⇒x≠1 i x≠−1
x+1>0
x>−1
log(x+1)≥0⇒log(x+1)≥log1⇒x+1≥1⇒x≥0
| −(x2−1)2log(x+1)+log(x+1) | |
| ≤0 |
| x2−1 | |
(x
2−1)(−2x
2+3)log(x+1)≤0
| | 3 | | 3 | |
x1=√ |
| ,x2=−√ |
| ,x3=0 ,x4=1,x5=−1 to trzeba skończyć,a później dla log(x+1)<0 |
| | 2 | | 2 | |
muszę kończyć ,mam nadzieje ,że się nie pomyliłem
15 lis 20:25