zespolone
Kaktus:
Narysuj na płaszczyźnie zespolonej
Re(z+1)2≥0
x2−(y−1)2≥0
Tutaj nie wiem jak to dalej ruszyć ?
9 lis 17:18
Mila:
z=x+iy, x,y∊R
(z+1)2=(x+iy+1)2= [(x+1)+iy]2=
=(x+1)2+2*(x+1)*y i−y2=
=(x+1)2−y2+2*(x+1)*y i
Re (z+1)2=(x+1)2−y2
(x+1)2−y2≥0⇔
(x+1−y)*(x+1+y)≥0⇔
[x+1−y≥0 i x+1+y≥0 ] lub [(x+1−y)≤0 i (x+1+y)≤0] rozwiąż te dwa układy nierówności
9 lis 17:38
Kaktus:
Ok, dziękuję a takie coś
z2=2Re(iz)
x2+2xyi−y2=−2y
x2−y2=−2y
2xy=0
x=0
y2−2y=0
y(y−2)=0
y=0 lub y=2
dwa punkty A=(0,0) B=(0,2)
Ale jeszcze jeden warunek
x2=−2y ?
9 lis 17:41
Kaktus:
już wiem
dla y=0
x=0 y=0
Rozwiązanie to dwa punkty
9 lis 17:44