kasia: rozwiąż równanie wielomianowe: 4x4-5x2+1=0
17 paź 21:46
Jakub: Bardzo podobne zadania masz na stronie
1678 na dole. Poczytaj rozwiązania.
17 paź 21:48
Gustlik: 4x4-5x2+1=0
Bardzo prosto. Podstawiamy pomocniczą zmienną t:
x2=t, więc x4=t2
t>=0, ponieważ x2>=0 (kwadraty nie mogą być ujemne)
Otrzymujemy równanie z niewiadomą t:
4t2-5t+1=0
Δ=b2-4ac=(-5)2-4*4*1=25-16=9
√Δ=3
t1=(-b-√Δ)/2a=(5-3)/(2*4)=2/8=1/4,
t2=(-b+√Δ)/2a=(5+3)/(2*4)=8/8=1
Więc
t1=1/4, t2=1
Wracamy do "starej" zmiennej x
x2=1/4 lub x2=1
Więc:
x=1/2, x=-1/2, x=1, x=-1.
19 paź 01:16
ania: −5x4+3x3+14x2=0
27 lut 10:43
ICSP: Nie umiesz nowego tematu założyć?
27 lut 10:47