rozwiąż równanie log
ShowTime: log10 (54−x2) = 2log10 x
kombinowałem z tym
log10 (54−x2)−log10 x2=0
54−x2/x2 ale w sumie nie wiem co potem, ewentualnie jakoś inaczej to rozegrać, proszę o pomoc
9 lis 16:41
ucznety: log(54−x2)=log(x2)
a>0 (bo a =10 podstawa log)
54−x2=x2
54=2x2
x=√27 v x=−√27
9 lis 16:47
ucznety: I oczywiscie musisz określić Dziedzine
9 lis 16:48
ICSP: a dziedzina ?
9 lis 16:48
ucznety: Nie będę wszystkiego rozwiązywał
9 lis 16:50
ucznety: logab=c gdy a>0 & a=!1 & b>0
9 lis 16:53
ShowTime: ale babol ,faktycznie ,zapomniałem,że to są równe podstawy, czyli:
log107x/log10(2x−7)=2
log10(2x−7)2=log107x
(2x−7)2=7x
Δ=441=212
x1=7 , x2=7/4
dziedzina x>3,5 czyli odp:x1?
dobrze,czy znowu coś pokręciłem?
9 lis 16:55
9 lis 16:58
ShowTime: kolejny podpunkt który robiłem analogicznie do pierwszego
9 lis 17:01
ICSP: Dziedzinę ustaliłeś?
9 lis 17:11
ShowTime: przykład II
}7x>0
7x>0
x>0
2x−7>0
x>3,5
9 lis 17:20
ICSP: Odpowiedź się zmieni ?
9 lis 17:21
ShowTime: odp to x1=7 ?
9 lis 17:23
ICSP:
9 lis 17:33