9 lis 16:49
ucznety: Tak zle napislem tam mialo byc 1/2
A w trzecim rozwiazaniu nie powinno byc |x|<1
9 lis 16:55
ICSP: Jak w poleceniu jest określony x?
9 lis 16:57
ucznety: Czy to rozw musze podawac
lim an=∅ (dla x<0 czy moze dla x<−1)
9 lis 16:58
ICSP: 1 gdy x ∊ (−1 ; 1)
nie istnieje gdy x ≤ −1
9 lis 16:58
ucznety: Tylko mam pytanie dlaczego jest przedział x∊(−1 , 1)?
9 lis 17:00
ICSP: Ponieważ, jeśli x ∊ (−1;1) to xn → 0
9 lis 17:02
ucznety: Dla ujemnych tez?
Jesli tak to dlaczego ?
| | 1 | | 1 | |
Przeciez np (− |
| )2=1/4 (− |
| )3=−1/8 A to chyba nie ma granicy? |
| | 2 | | 2 | |
9 lis 17:05
ucznety: Dwa posty?
9 lis 17:07
Guef: ja widzę już tylko pół. Co jest ? ; /
9 lis 17:08
ICSP: Nie wiem
Mila
Policz kilkanaście wyrazów. Zaznacz je na rysunku i zobaczysz, ze zbiegają do 0
9 lis 17:09
ICSP: Już naprawione
9 lis 17:10
ucznety: Mi tez cos zle wyswietla
9 lis 17:10
ucznety: wlasnie to zrobilem mam jeszce problem z tym an=∑xk n→∞
9 lis 17:11
ucznety: an=x+x
2+x
3...+x
k
9 lis 17:12
ICSP: Nie ma podanych wartości od której sumujemy i do której sumujemy.
9 lis 17:13
ucznety: od k=1 do n nie wiem jak to poprawnie zapisac
9 lis 17:14
ICSP: | | x * (1 − xn) | |
= x + x2 + x3 + ... + xn = |
| |
| | 1 − x | |
Teraz rozważaj tą granicę ze względu na x
n(Pamiętaj, że zastosowany wzór działa tylko i
wyłącznie gdy x ≠ 1
9 lis 17:18
ucznety: A tu przypadkiem nie trzeba zastosować wzór na nieskończony wyraz ciągu geometrycznego?
9 lis 17:20
ucznety: czy dla x=1 lim an=1?
9 lis 17:21
ICSP:
9 lis 17:21
ucznety: Móglbym prosic o wyjasnienie dlaczego nie
9 lis 17:23
ICSP: Wstawiasz za x jedynkę. W czym tutaj jest problem ?
To akurat jest najprostszy przypadek
9 lis 17:24
ucznety: Ale mi chodzi o to dlaczego by tutaj nie skorzystac z wzoru na sume nieskończonego ciągu
geometrycznegomnego
9 lis 17:27
ICSP: wstaw do sumy
Dla x = 1 :
x + x2 + ... + xn = ...
9 lis 17:29
ucznety: to juz wiem dziekuje ale caly czas mnie zastanawia wzor na sume niesk c g
9 lis 17:30
ucznety: | | x | |
x+x2+x3+...+xn= |
| ,n→∞ |
| | 1−x | |
9 lis 17:31
ICSP: Dla x = 1 lim a
n =
∞
Dla x ≠ 1 mamy :
| | x(1 − xn) | | x | |
an = |
| → |
| gdy xn → 0 czyli x ∊ (−1 ; 1) |
| | 1 − x | | 1 − x | |
Dla x > 1 lim a
n = +
∞
Dla x ≤ −1 lim a
n nie istnieje.
9 lis 17:37
ucznety: "Teraz rozważaj tą granicę ze względu na x
n(Pamiętaj, że zastosowany wzór działa tylko i
wyłącznie gdy x ≠1"
Czyli jak mam to rozwazac?
Wlasnie sie pogubilem i juz nic nie wiem
9 lis 17:39
ucznety: A juz rozumiem
| | x | |
Czyli granica gdy xe(−1,1) to |
| |
| | 1−x | |
9 lis 17:42
ICSP: | | x(1 − xn) | |
Dla x ≠ 1 granicę liczysz ze wzoru an = |
| |
| | 1 − x | |
Dla x = 1 granicę liczysz ze wzoru a
n = x + x
2 + ... + x
n
Tyle.
9 lis 17:42
ucznety: Nie musze tego rozpisywac ze dla x>0 itp?
9 lis 17:44
ucznety: te dwa rozwiazania wystarcza?
9 lis 17:44
ICSP: Trochę rozpisać musisz :
Wyżej napisałem ci wartości granicy dla konkretnych x
Jedyną rzeczą która nam tak na prawdę przeszkadza jest xn. Reszta jest stałą.
Rozważasz przypadki :
x > 1
x =1
x ∊ (−1 ; 1)
x = −1
x < −1
9 lis 17:48
ucznety: Ok.
Serdecznie dziekuje.
Teraz juz rozumiem jeszcze raz dziekuje.
9 lis 17:50