Błagam o pomoc
Karolina: Bardzo proszę o pomoc. Wyznacz te wartości parametru m, dla których równanie:
| | m2 – 4m – 4 | |
cosx = |
| |
| | m2 + 1 | |
| | π | |
ma rozwiązanie należące do przedziału (0, |
| ) |
| | 3 | |
15 lis 17:46
ula: wartość cosx dla takiego x jest (12;1)
podstaw pod cosx i zrób dwie nierówności, oblicz i wyznacz część wspólną
15 lis 18:29
ula: pomagam
| | −4m−5 | |
do wspólnego mianownika i poskracać : 1) |
| <0
|
| | m2+1 | |
(−4m−5)*(m
2+1)<0
m
2+1 jest zawsze >0 więc −4m−5<0
m>−
54
teraz 2) po doprowadzeniu do wspólnego mianownika i stróceniu wychodzi
m
2−8m−9>0
Δ=100
m(1)=9
m(2)=−1
parabola ramiona do góry wiec m∊(−∞;−1)(9;∞)
zrób jeszcze część wspólną 1 i 2
15 lis 18:45