ass
dziadekzorzechow: Niech A = { z ∊ C : |z| = 1}
Podać czy zbiór A ze zwykłym mnożeniem liczb zespolonych jako działaniem jest grupą.
1. Czy mnożenie jest działaniem wewnętrznym w A ?
z1,z2 ∊ A −−−> |z1| = 1 i |z2| = 1 −−−> |z1 * z2| = |z1| * |z2| = 1 * 1 = 1 −−−> z1 *
z2 ∊A
czyli mnożenie jest działaniem wewnętrznym w A. I mam pytanie jeśli |z1 * z2| ≠ 1 to wtedy
nie byłoby działaniem wewnętrznym ?
9 lis 15:59
dziadekzorzechow: ?
9 lis 16:31
dziadekzorzechow: ?
9 lis 17:58
Gray: Tak.
9 lis 20:49