Sprawdź, dla jakich wartości parametru a poniższe funkcje są stałe
daamiansz: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
Sprawdź, dla jakich wartości parametru a poniższe funkcje są stałe:
1) f(x) = 5x
2−ax+3
2) f(x) = 3
ax+1
4) f(x) = alnx−3
9 lis 15:49
===:
1)
f(x)=x(5x−a)+3
dla 5x−a=0 f(x)=3
czyli dla a=5x
9 lis 16:35
Janek191:
f(x) = 5 x2 − a x + 3 nie jest nigdy funkcja stałą .
f(x) = 3 a x + 1 − funkcja stała dla a = 0
f(x) = a ln x − 3 − funkcja stała dla a = 0
9 lis 16:41
Janek191:
| | a x + 4 | | a x + 4 | |
f(x) = |
| = |
| − jest funkcja stałą dla a = − 8 |
| | 1 − 2x | | − 2 x + 1 | |
9 lis 16:44
daamiansz: dziękuję bardzo za każdą pomoc
9 lis 18:25