wartosc bezwg
paula: rozwiąż równanie
I3x2 + 2x| = x|3x + 2|
9 lis 15:23
Eta:
|x(3x+2)|−x|3x+2|=0
|x|*|3x+2|−x*|3x+2|=0
|3x+2|*(|x|−x)=0
dokończ.......
9 lis 15:26
J :
..zauważ,że masz warunek: x ≥ 0 ... wtedy I 3x + 2 I ≠ 0 ... można dzielić obustronnie...
9 lis 15:27
Saizou : np. tak
lx(3x+2)l−xl3x+2l=0
lxl•l3x+2l−xl3x+2l=0
l3x+2l•(lxl−x)=0
l3x+2l=0 lub lxl−x=0 rozwiąż to i będziesz mieć odp.
9 lis 15:27
J :
..musi być założenie x ≥ 0...
9 lis 15:28
Saizou : tak
J inaczej to nie ma sensu
9 lis 15:32
paula: |3x+2|=0 v |x|−x=0
| | 2 | | 2 | |
x≥− |
| v x ≥ 0 x∊<0,∞)∨(− |
| ) ? |
| | 3 | | 3 | |
9 lis 15:32