trygonometria
Archy: funkcja f:<0;10> →R dana jest za pomocą wzoru f(x)=cosπx. Suma wszystkich miejsc zerowych tej
funkcji jest równa: ?
nie wiem kompletnie jak się za to zabrać...
9 lis 15:20
PW: Ustal jaka liczba jest okresem zasadniczym funkcji cosπx.
9 lis 15:22
9 lis 15:39
Archy:
9 lis 15:46
PW: Coś nie tak myślisz. Odpowiedz sobie na pytania:
− Jaki jest okres zasadniczy funkcji g(x) = cos2x
− Jaki jest okres funkcji h(x) = cos3x
− Jaki jest okres f(x) = cosπx.
Udziel wyraźnej odpowiedzi na pytanie. To co piszesz o15:39 nie jest odpowiedzią na postawione
pytanie.
9 lis 16:21
Archy: ten okres to π?
9 lis 16:24
Archy: albo 2π
9 lis 16:26
PW: Nie. Pomyśl: dla cos2x okres jest dwa razy większy, czy dwa razy mniejszy niż okres
cosx?
9 lis 16:28
Archy: no 2x mniejszy..
9 lis 16:29
PW: A jak mamy cosπx, to jaki jest okres?
9 lis 16:32
Archy: π mniejszy?
9 lis 16:33
PW: Tak, czyli okresem funkcji f(x) = cosπx jest nie 2π (jak dla cosx), lecz ...
9 lis 16:35
Archy: lecz π?
9 lis 16:36
Archy: straciłem na to zadanie już godzinę czasu...
9 lis 16:40
52: Patrz (Sory PW że się wcinam)
Ale zrobimy to na proporcje
Skoro dla cosx okres to 2π
zapiszemy to tak
x − 2π
a dla cos πx .. nie wiemy zatem zapiszemy to tak
πx − z , gdzie z to nasz szukany okres
x − 2π
πx − z
i na krzyż mnożymy... mamy zatem
zx = 2π2x /:x
z=2π2
9 lis 16:43
Archy: no dobrze rozumiem
i to teraz trzeba porównać do 0?
9 lis 16:44
52: Nie nooo... Ja to źle zrobiłem
Tak jak pisał ci PW
Skoro dla cos2x okres jest 2x mniejszy to dla πx będzie π mniejszy a zatem
okres to 2
9 lis 16:47
Archy: ehh
pie***** już to zadanie
nie rozumiem
9 lis 16:48