Wykresy
155178: Przekształcenia wykresów sinusów.
Główna : f(x)=sinx
Przekształcić na :
1)f(x−π2)
2)f(|x|)
Pomoże ktoś ?
9 lis 15:11
Saizou :
| | π | | π | | π | | π | |
f(x− |
| )=sin(x− |
| )=sin(−( |
| −x))=−sin( |
| −x)=−cosx |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
9 lis 15:12
Saizou :
sinlxl
prawa storna sinusa [sinx] (do osi OY) zostaje a lewa tworzy się poprzez odbicie lustrzane
prawej strony
9 lis 15:14
155178: A jak bym chciał to przekształceniami zrobić to o ile musiałbym w dół przesunąć funkcję sinx ?
9 lis 15:14
Saizou : ale który przykład
9 lis 15:18
155178: No ten 1).
Tam jest przesunięcie o π2 ale chyba na osi OX tak ?
9 lis 15:26
9 lis 15:33