matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice funkcji
Bartek:
Nie rozumiem dlaczego: gdy x→0
3x
lim
=1 ?
sin3x
Przecież mianownik jest równy zero. No to jak?
9 lis 14:37
J :
sin3x
...lim
= 1 ..
3x
9 lis 14:41
Bartek:
Aaaa....faktycznie...
sin3x
Jeżeli lim
=1, to odwrotność 1 także równa jest jeden. No tak...
3x
9 lis 14:44