9 lis 14:26
9 lis 14:31
J :
..nie tak .. musisz najpierw policzyć wysokość podstawy h , potem a − bok podstawy ..
9 lis 14:36
9 lis 14:38
Kasia: | | 2 | |
Wykonaj rysunek. Skorzystaj z tw pitagorasa i oblicz |
| wysokości podstawy (trójkąta |
| | 3 | |
| | 1 | | a√2 | |
równobocznego) . oblicz |
| długości wyskości. Ze wzoru |
| oblicz a, czyli |
| | 1 | | 2 | |
długość krawędzi podstawy. Podstaw otrzymaną liczbę do wzoru na pole powierzchni trójkąta
| | a2√3 | | 1 | |
równobocznego |
| . oblicz objętość korzystając ze wzoru |
| *Pp*H  pochwal się |
| | 4 | | 3 | |
wynikiem
9 lis 14:38
J :
| | a√3 | |
h = |
| .. stąd wyliczysz: a |
| | 2 | |
9 lis 14:39
ONA :): ok ale krawędź boczna ma 10 cm. jak obliczyć krawędź podstawy czyli ,,a''


reszt już bede
wiedziała co i jak
9 lis 14:41
ONA :): ok ok nie odświeżyłam strony a wy juz mi pomogliscie
9 lis 14:42
J :
..najpierw liczysz h , potem a
9 lis 14:42
Kasia: z tw pitagorasa − 8
2+x
2=10
2
| | 2 | |
x− |
| wysokości podstawy |
| | 3 | |
a później ze wzorów
9 lis 14:43
ONA :): ok skoro
23 h = 6 to
13h = 3 czy
13 = 2
9 lis 16:06
ONA :): Czy dobrze obliczyłam

h = 9 i krawedź a = 18
√3
9 lis 16:45
ONA :): Pp = 972
√3
V=648
√3
Takie oto wyszły mi wyniki, ktos sprawdzi czy dobrze

9 lis 16:56
ONA :):
9 lis 17:09
Kasia: Czyli
Oblicz "a". Podpowiem ze trzeba będzie usunąć niewymiernosc
9 lis 17:35