stereometria
Blue: Oblicz wysokość romboedru, którego każda ściana jest rombem o kącie ostrym 60 stopni i boku
równym 4 cm .
9 lis 13:59
Kacper:
Dobra najpierw co to jest romboedr
9 lis 14:06
Kacper:
Na maturze takie zadanie bez wyjaśnienia tego pojęcia nie może się pojawić
9 lis 14:07
Dziadek Mróz:
W zadaniu jest wyjaśnione co to jest romboedr. Każda ściana jest rombem o kącie ostrym 60o i
boku równym 4cm
9 lis 15:05
Dziadek Mróz:

α = 60
o
γ = 30
o
9 lis 15:12
Dziadek Mróz:
Krawędź h nie nachodzi na krawędzie podstawy, zapomniałem to uwzględnić w rysunku
9 lis 15:13
Dziadek Mróz:

Czerwony to graniastosłup o podstawie rombu 4x4
9 lis 15:19
Blue: Nie rozumiem.... Czyli jak ja mam to obliczyć
9 lis 16:22
Blue: Bo z tego , co tutaj napisałeś Dziadek Mróz, to mi wychodzi h=2√3, ale w odpowiedziach mam
inaczej...
9 lis 16:24
Eta:

Hej
Blue 
h=2
√3
| | 4√3 | | 4√6 | |
w=....= |
| to H= √a2−w2= ............ = |
| |
| | 3 | | 3 | |
Pewnie ....taką masz odp?
9 lis 18:42
Blue: Czyli mam rozumieć, że dłuższa przekątna rombu to jest dwusieczna kąta 60 stopni, tak?

Teraz się wszystko zgadza, dziękuję Eta
9 lis 18:49
Eta:
9 lis 18:50
Eta:
W każdym rombie przekątne są jest dwusiecznymi kątów wewnętrznych rombu!
9 lis 18:52
Mila:
Równoległościany zawsze były trudne dla uczniów.
9 lis 18:55
Eta:
Witaj
Mila
9 lis 18:56
Blue: ok, ok, tylko tak się upewniam ^^
9 lis 19:01
Mila:
Witaj
Eto,

Jak się czujesz?
Ja fatalnie, mam nadzieję, że przemijająco.
9 lis 19:04
Blue: Mam jeszcze podpunkt z gwiazdką do tego zadania, ale chyba lepiej go pominąć ....
9 lis 19:15
Mila:
Napisz.
9 lis 20:55