własności wartości bezwzględnej
Adriann: Sprawdź czy istnieje rozwiązanie równania należące do podanego obok przedziału:
4 |x+1|+|5x+10|=4 ∧ x∊(−
∞,−2>
Nie wiem jak sie za to zabrać, dzięki
9 lis 13:33
J :
widać,że x = − 2 jest rozwiązaniem...
9 lis 13:36
Metis: Rozwiąż równanie i sprawdź czy wyniki zawierają się w przedziale...
9 lis 13:36
J :
.. nie trzeba rozwiazywać...

... wystarczy wskazać...pytanie było: "czy istnieje?"
9 lis 13:42
Metis: Racja
9 lis 13:43
Adriann:
czyli:
|4x+4|+|5x+10|=4⇔|4x+4+5x+10|=4⇔|9x+14|=4⇔9x+14=4∨9x+14=−4⇔9x=−10∨9x=−18⇔(x=−10/9
∨x=−2)∧x∊(−∞,−2>⇒x=−2
9 lis 13:46
Adriann: dla naszego sora trzeba rozwiązać
9 lis 13:46
J :
.. i po co się męczysz..? .... masz pokazać ,że istnieje...
9 lis 13:47
Adriann: i chodzi tu o słowo Sprawdź (dla sora− pokaż swój tok rozumowania)
9 lis 13:47
J :
.... no to bardzo źle się do tego zabrałeś ...
9 lis 13:48
Adriann: no tak jak inaczej się do tego zabrać ?
9 lis 13:48
J :
. musisz to rozwiązywać w przedziałach ... (−∞,−1) , [−1,−2) , [−2,+∞) ..
9 lis 13:51
Adriann: jak to jeśli x∊(−∞,−2> to czemu tak to rozdzieliłeś ?
9 lis 14:22
J :
... to rozwiązuj tylko w tym przedziale...
9 lis 14:24
Adriann: nie rozumiem nic już, pokazał byś jak to się robi proszę

?
9 lis 14:42
J :
w podanym przedziale masz równanie: 4(−x−1) + (−5x − 10) = 4 ....
9 lis 14:45
Metis: Wiesz w ogóle skąd biorą się te przedziały?
9 lis 14:46
Adriann: nie wiem
9 lis 14:49
J :
determinują znak wyrażenia pod wartością bezwzględną ..
9 lis 14:50
9 lis 14:51
Adriann: dzięki chłopaki coś tam wyszło
9 lis 15:20