graniastosłup prawidłowy trójkątny
xyz: witam mam jedno pytanie dotyczące tego zadania :
Pole powierzchni bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest równe 144. Oblicz
objętość i pole całkowite tego graniastosłupa wiedząc że wysokość podstawy graniastosłupa ma
długość 4 pierwiastki z trzech.
no i sobie rozwiązuję i doszłam do tego momentu :
a=8, Pp=16√3 i dlaczego H wynosi 6?
bo to znalazłam w internecie,ale z wyjaśnieniem,że : Pb=3*8*H i stąd H=6 . Jak oni wyliczyli to
H?
Jeszcze znalazłam,że 48(jedna ściana graniastosłupa) : 8=6 .
mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak obliczyć H ?
9 lis 13:30
xyz: ? wie ktoś ?
9 lis 14:00
J :
..jeśli pole jednej ściany to 48, to 48 =a*H ⇔ 48 = 8*H ⇔ H = 6 ..
9 lis 14:04
xyz: DZIĘKI

!
9 lis 14:05