Pomoc w zakresie matematyki wyższej
Amadeusz: Cześć, wiem że ta strona jest przeznaczona dla matematyki na poziomie liceum, tech. lecz mam
kilka pytań w zakresie matematyki na poziome wyższym. Mianowicie na uczelni dostałem listę od
profesora z zadaniami rachunku różniczkowego, wszystko było zrozumiałe i w sumie w porządku
do puki miałem podpisane typy równań różniczkowych. Bernoulliego , jednorodne , liniowe ,
zmiennych rozdzielonych. Teraz mam tylko napisane równanie różniczkowe rzędów wyrzszych i nie
wiem pod co podpiąć takie równania jak :
x2y''=y'2 , x2y'''=y''2 czy to jest typ równań Clairauta?
2yy'''−xy'2=yy'
9 lis 13:19