pomocy
112: dana jest funkcja f(x) = x
3 + 4x
2 − 3x − 12, gdzie x∊ R
a) wyznacz miejsca zerowe −−> x= −4, x=
√3, x=−
√3
b) wyznacz ekstrema lokalne funkcji :
fmax(−3) = 6
c) napisz równanie stycznej do wykresu funkcji f w punkcjie A, w którym wykres funkcji f
przecina oś OY y=−3x−12
d) Punkt B należy do wykresu funkcji f. Styczna do wykresu w tym punkcie jest równoległa do
stycznej w punkcie A wyznacz współrzędne punktu B oraz równanie stycznej do wykresu funkcji w
tym punkcie.
i tu mam problem wiem tylko, że y=−3x + b, bo styczne są równoległe, ale co mam zrobić dalej

Ktos pomoże