trygonometria
muniek: Dla każdego x wartość wyrażenia cos2x+8sin2x2cos2x2 jest równa
a 0.5
b 1
c 2
d 0
Nie wiem jak zacząć ...
9 lis 12:38
J :
..wskazówka: 8sin2(x/2)cos2(x/2) = 2sin2x oraz cos2x = cos2x − sin2x ..
9 lis 13:04
muniek: drugie przekształcenie rozumiem bo to wzór na sin2x
Nie bardzo wiem co z pierwszym, bo ja doszedłem do postaci 4sin22x2. Być może to to samo,
ale jak skrócić to moje ?
9 lis 13:25
muniek: drugie przekształcenie rozumiem bo to wzór na cos2x
Nie bardzo wiem co z pierwszym, bo ja doszedłem do postaci 4sin22x2. Być może to to samo,
ale jak skrócić to moje ?
9 lis 13:25
J :
...sinx = 2sin(x/2)cos(x/2) ... teraz podnieś do kwadratu ...
9 lis 13:28
muniek: rozumiem dzięki bardzo
9 lis 13:35
muniek: tzn że w 2sin22x2= 2sin2x
9 lis 13:37
PW: Jeżeli jest to zadanie testowe, i jest to test jednokrotnego wyboru (jedna i tylko jedna
odpowiedź jest prawdziwa), to nie trzeba nic umieć: podstawić np. x = 0 i masz odpowiedź
(skoro dla wszystkich x wyrażenie osiąga tę samą wartość, to można wziąć x=0 albo inną liczbę,
która nam się podoba).
9 lis 14:31