matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
sd
zespolony:
Przedstawić w postaci algebraicznej:
π
π
[cos(−
) + isin(−
]
1
0
3
3
5
5
10 * 5π
10 * 5π
= [cos
π + isin
π]
1
0
= cos
+ isin
3
3
3
3
2
2
1
√
3
= cos
π + isin
π = −
+
i
3
3
2
2
i mam pytanie
π
5π
1.Czemu −
zamienia się potem w
?
3
3
9 lis 12:26
52:
Bo funkcje sinus i cosinus są okresowe. Ich okres wynosi 2π.
π
5π
−
+2π=
3
3
9 lis 12:28