Granice
Przem: | lim | | x+1 | | xx2+1x2 | |
| = |
| = |
| = |
| x→∞ | | x2+4x+1 | | x2x2+4xx2+1x2 | |
Dobrze to obliczyłem

9 lis 12:20
jakubs: Wynik poprawny, ale można od razu zauważyć, że mianownik ma wyższy stopień niż licznik, zatem
granicą będzie 0.
9 lis 12:22
Przem: Zawsze tak jest gdy mianownik ma wyższy stopień to wynik jest równy 0?
9 lis 12:24
9 lis 13:15
jakubs: Ręki uciąć nie dam, ale raczej tak. Trzeba myśleć, a nie robić schematami, bo można się na tym
przejechać.
9 lis 13:18
jakubs: O ile x−>
∞ lub −
∞, bo z granicami w punkcie tak nie będzie
9 lis 13:19
Przem: Nauczyłem się w ten sposób rozwiązywać, jest jakiś mniej chaotyczny sposób na rozwiązanie tego
przykładu?
9 lis 13:24