monotoniczność ciągu
Cami: Czy ktoś może mi pomóc?
Mam zadanie:
Korzystając z tw o ciągu monotonicznym i ograniczonym uzasadnić zbieżność ciągów:
x
n = { [1*3*5*...*(2n−1)] / [2*4*6*...*2n] }
i próbuję to zrobić tak:
x
(n+1) − x
n = { [1*3*5*...*(2n−1)*(2n+1)] / [2*4*6*...*2n*(2n+2)] } − { [1*3*5*...*(2n−1)]
/ [2*4*6*...*2n] } = (2n+1) / (2n+2) = (n+0,5) / (n+1) i tutaj mi wychodzi że ten ułamek jest
większy od zera co daje mi ciąg rosnący....., ale się nie zgadza z odpowiedziami

czy możesz mi napisać gdzie jest błąd i jakoś naprowadzić jak to powinno wyglądać?
9 lis 12:17
Kacper:
Jak to odjąłeś?
9 lis 12:19
Cami: jak pytasz to pewnie źle, ale nie widzę gdzie.......
9 lis 12:20
Cami: nie można tak odejmować? nie zostanie z tego odejmowania (2n+1) / (2n+2)

to w takim razie
co
9 lis 12:28
Gray: A wspólny mianownik przy odejmowaniu był?
9 lis 12:43
Cami: nie....
9 lis 13:15
Cami: ale już jest

x(n+1) − xn = { [1*3*5*...*(2n−1)*(2n+1)] / [2*4*6*...*2n*(2n+2)] } − { [1*3*5*...*(2n−1)]
/ [2*4*6*...*2n] } =
= {[ 1*3*5*...*(2n−1)*(2n+1)]*[2*4*6*...*2n] − [1*3*5*...*(2n−1)]*[2*4*6*...*2n*(2n+2)]} /
[2*4*6*...*2n]*[2*4*6*...*2n*(2n+2)]
i co dalej?
9 lis 13:20
Cami: help........................... me.....................
9 lis 13:45
Cami: podbijam
9 lis 14:38