sdf
zespolony: Przedstawić w postaci algebraicznej:
(−2 + 2
√3i)
200
wzór na potęgi liczb zespolonych: z
n = |z|
n(cosnδ + isinnδ)
|z| = 4
podstawiam do wzoru:
| | 2 | | 2 | |
4200(cos(200 * |
| π) + isin(200 * |
| π)) |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
4200(cos(133 + |
| π) + isin(133 + |
| π) |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
4200(cos( |
| π) + isin( |
| π)) |
| | 3 | | 3 | |
i jak to dalej liczyć ?
9 lis 12:16
52: 4
200=2
400
| | 1 | | √3 | |
2400( |
| + |
| )=2399+2399√3 |
| | 2 | | 2 | |
9 lis 12:18
zespolony: dobrze to wszystko policzyłem ? bo w odp mam wynik −2399 − 2399 * √3i
9 lis 12:22
52: Nie wiem czy dobrze liczyłaś zobaczyłem tylko ostatnią linijkę...
9 lis 12:26
zespolony: bo ja nigdzie błędu nie widzę u siebie
9 lis 12:29
9 lis 12:32
zespolony: dlaczego ? jak podziele 400/3 to wychodzi reszta 1/3, więc 1 ćwiartka a tam wszystko jest
dodatnie
9 lis 12:39
zespolony: ?
9 lis 12:52
52: Reszta tak ale wcześniej masz 133 więc liczysz tak jakby od π do 2π.
9 lis 12:53