Granica z def
granitczl: | | 1 | |
Wykaz z definicji: lim( |
| )=0 n→∞ |
| | 2n−7 | |
∀ε>0 ∃N : ∀n>N : |an−g|<ε
Co dalej?
Rozbić wartość bezwzględną?
Czy może z założenia n→
∞ uznać ze |2n−7|>0?
9 lis 12:06
Gray: Tak. Szukasz N>0, aby coś zachodziło dla n>N.
Możesz więc przyjąć, że N>4. Wówczas dla n>N>4 : 2n−7>0, czyli |2n−7|=2n−7.
9 lis 12:14
granitczl: "Tak. Szukasz N>0, aby coś zachodziło dla n>N."
Nie rozumie tego zdania.
9 lis 12:20
granitczl: Już wszystko jasne dzięki za odpowiedz
9 lis 12:22
granitczl: A jak wykazać z def granice niewłasciwa
9 lis 12:23
Gray: Napisz co dokładnie chcesz pokazać z definicji.
9 lis 12:42
granitczl: lim (1−3n2)=−∞ n→∞
9 lis 12:44
granitczl: ∀MeR ∃N ∀n>N : an<M
n>N
c.k.d
9 lis 12:46
Gray: N ma być liczbą naturalną; u Ciebie nie jest.
9 lis 13:03
9 lis 13:05
granitczl: Teraz dobrze?
9 lis 13:05