plisssss
,mis,:

1. Oblicz miarę kątow a i p.Czy czworokąt o kątach na rysunku moze być trapezem ? Uzasadnij
odpowiedz
15 lis 17:24
,mis,: A pomoze ktos z tym wiez ze łatwe ale nie moge zrobic (180−75=105..) nie iwem co dalej itp
pomozce
15 lis 17:48
tim: Skorzystaj z wiadomości o czworokącie wpisanym w okrąg.
Oraz o wiadomości o trapezie. (jego kątach).
15 lis 17:52
,mis,: a juz wiem kat 75 jest taki sam jak obok siebie cwiec a ma 75 teraz
75*2=150
150+115+265
360−265=95 − p


prsze pomozcie
15 lis 17:57
tim: Źle.
Z wiadomości o czworokącie wpisanym w okrąg: α + γ = β + δ. Zatem:
75 + p = 115 + a = 180
p = ...
a = ...
W trapezie − jeżeli
p + a = 180 to jest to trapez.
15 lis 18:05
,mis,: nie rozumie
15 lis 18:11
tim:

Którego punktu?
Z własności czworokąta WPISANEGO w okrąg mamy:
α + γ = β + δ = 180
a + y = 180
b + δ = 180
P[odstawiasz kąty i wyliczasz.
15 lis 18:17
,mis,: ale jak ma podstawic jak tam nie ma liczby mam
a+y=180 czyli 115−180=

tak
15 lis 18:27