Rozwiąż równanie (liczby zespolone)
Def: Rozwiąż równanie (liczby zespolone)
a) z
2+3z+3+i=0
jak za to się zabrać?
a=1 b=3 c=3+i

później normalnie liczę delte?
9 lis 00:32
bezendu:
Δ=32−4(3+i)
9 lis 00:38
Def: Δ= 9− 12−4i = −3−4i
i co dalej?
9 lis 00:47
Def: nie bardzo wiem skąd się co wzięło..
9 lis 01:15
Def: przed chwilą był od kogoś post, a teraz zniknął?
9 lis 01:16
bcd: Było źle.
9 lis 01:18
Def: Ogólnie jest na to jakaś zasada? Wzór? Nie wiem kompletnie jak się za to zabrać
9 lis 01:21
ICSP: Przecież to zwykle równanie kwadratowe

W czym kolega ma tutaj problem ?
9 lis 01:26
Def: jak obliczyć teraz x1, x2?
delta wyszła : −3−4i
9 lis 01:52
ABCDEFGHI: nie chce mi się liczyć

skoro delta to −3−4i
liczbę zespoloną zapisujemy w postaci x+iy,więc
x+iy=
√−3−4i
podnosisz do potęgi 2 aby pozbyć się pierw.
i
2=1 więc wyjdzie x
2+2xiy−y
2=−3−4i
teraz przyrównujesz części Re(z) i Im(z)−urojona i rzeczywista
x
2−y
2=−3
2xy=−4 przy urojonej ignorujesz znaki i,liczysz dalej układ równań
9 lis 02:24
ABCDEFGHI: i2=−1 wkradł się błąd ,ale reszta jest dobrze
9 lis 02:41