granice
Rouqi: Niech S(h) oznacza pole powierzchni tej części Ziemi, jaka widoczna jest z wysokości h.
Znajdź lim
h→∞S(h), przyjmując, że Ziemia jest kulą o promieniu R. Nie kminie takich zadań
9 lis 00:10
Panko: Musisz znać wzorek na pole czaszy sferycznej : Pole = 2πRH
gdzie H −− długość strzałki czaszy ( czyli tej części promienia )
DOCZYTAJ
Jeżeli h to wysokość ale liczona od środka Ziemi to po narysowaniu
odpowiednich trójkącików prostokątnych i zauważeniu ich podobieństw jest :
R/h= (R−H)/R
stąd H=R−R2/h
stąd POLE (h)=2πR( R−R2/h )
czyli limh→∞ Pole(h)= 2πR2
co jest sensowne.
9 lis 11:23