równanie logarytmiczne
misiek: xy=9
y=log3x+1
Z góry dziękuję za pomoc
9 lis 00:04
=:=:
To jest układ równań!
x>0 i y≠0
| | 2 | |
1/ y*log3x=log39=2 ⇒ log3x= |
| |
| | y | |
| | 2 | |
2/ y= |
| +1 ⇒ y2−y−2=0 ⇒ (y−2)(y+1)=0 ⇒ y=2 v y= −1 |
| | y | |
to 1/ log
3x= 1 v log
3x=−2
odp:
x=3 i y=2 lub
x= 19 i y= −1
9 lis 01:05
misiek: Nie rozumiem skąd się wzięło pierwsze przekształcenie ?
Co do czego jest podstawione ?
9 lis 10:53
AcidRock: Można tak:
Z drugiego równania wyznacz x i podstaw do pierwszego, też powinno wyjść.
9 lis 11:10
Gray: Skoro xy= 9 ⇒ log3xy = log39 ⇒ ylog3x = log332 = 2 − o to pytałeś o 10:53.
9 lis 11:46