funkcja kwadratowa
tosia: Ułòż ròwnanie kwadratowe takie, aby suma pierwiastkòw ròwnania była ròwna 4, a suma odwrotności
pierwiastkòw wynosiła −5.
Ja to zaczęłam to robić tak:
Rozwiązałam układ x1+x2=4 i 1/x1+1/x2=−5 to mi wyszedło takie równanie: 5x2−20x2−4=0
Pròbowałam wyliczyć miejsca zerowe (rozwiązania) równania i wychodzi mi
x1=2−0,4√30 i x2=2−0,4√30
8 lis 23:32
Olgaaa: skorzystaj ze wzorów Viete'a
8 lis 23:54
tosia: Próbowałam ale dochodzę do tego samego co pierwszym sposobem
9 lis 00:01
=:=:
5x2−20x−4=0
9 lis 01:08
pigor: ..., Ułóż równanie kwadratowe takie, aby suma pierwiastków
ròwnania była ròwna 4, a suma ich odwrotności wynosiła −5.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
np. tak : z wzorów Viete'a wynika, że szukasz równania w postaci
x
2−(x
1+x
2)x+x−1x
2=0 , czyli (*)
x2−4x+x1x2=0 , a ponieważ
1x1+
1x2= −5 ⇒ −5x
1x
2= x
1+x
2 ⇔ [n−5x
1x
2= 4]], stąd i (*)
x
2−4x+x
1x
2=0 /*(−5) ⇒ −5x
2+20x−5x
1x
2=0 ⇒
⇒
−5x2+20x+4 =0 /*(−1) ⇔
5x2−20x−4 =0 − szukane równanie . ..
9 lis 01:23
pigor: ..., przepraszam , bo zamiast x2−(x1+x2)x+x−1x2=0 powyżej miało
być x2−(x1+x2)x+x1x2=0, a zamiast [n−5x1x2= 4]] po prostu tak: −5x1x2= 4.
9 lis 01:30