matematykaszkolna.pl
Geo 52: Typowe zadanie. Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty: A(2,1) B(2,−2) Korzystam ze wzoru: (tak nam profesor kazał)
 yB−yA 
y−yA=

(x−xA)
 xB−xA 
Ok podstawiam.
 −2−1 
y−1=

(x−2)
 2−2 
 −3 
y−1=

(x−2)
 0 
Pytanie: Co zrobić z tym zerem w mianowniku... Znając życie to głupie pytanie A i na dodatek to tak wiem że prosta to x=2 Tylko jak to wylicz z tego wzoru by była maksymalna ilość punktów za to zadanie na kolokwium.
8 lis 23:14
Saizou: najwyrazniej ten wzor nie opisuje prostych rownoleglych do osi oy
8 lis 23:17
bezendu: Ten wzór działa gdy xb≠xa
8 lis 23:19
razor: opisuje, jak masz w mianowniku 0 to licznik i mianownik są sobie równe −3(x−2) = 0 → x = 2
8 lis 23:19
Mila: A(2,1) B(2,−2) Gdy dane są dwa różne punkty (xA,yA) i (xB,yB), to równanie prostej przez nie przechodzącej jest postaci: (y−yA)*(xB−xA)=(yB−yA)*(x−xA) (y−1)*(2−2)=(−2−1)*(x−2) 0=−3(x−2) x−2=0 x=2
8 lis 23:23
52: Zatem wzór działa... tylko tak dziwnie to jak dla mnie. Dzięki emotka
8 lis 23:24
52: Właśnie na internecie patrzyłem to jest taki wzór jak ty podałaś Mila tylko że u nas tak wykładowca podał i na ćwiczeniach też tak kazał zapisywać... Przez co zgłupiałem.
8 lis 23:25
bezendu: Wy takie coś robicie na analizie ?
8 lis 23:27
52: Nie na algebrze, kurcze takie zadanie były robione w liceum a tu studia dalej to samo i jakby nie można było zapisać tego słownie że jeśli x1A=x1B to prosta ma równanie x=x1
8 lis 23:28
bezendu: My od razu zespolone, jesteś na W4 ?
8 lis 23:32
52: Tak emotka
8 lis 23:32
bezendu: To dziwne, że takie pierdoły robicie emotka
8 lis 23:34
52: Ogólnie dobra zrobiłem sobie do tego komentarze. 1o Jeśli mam w mianowniku 0 to licznik i mianownik są sobie równe. 2o Równanie nie opisuje prostej, jeśli xA=xB 3o Przekształcić "mój wzorek" do postaci (y−yA)*(xB−xA)=(yB−yA)*(x−xA) i wtedy liczyć. Myślę że 3o będzie najlepszym sposobem za który dostanę Maxa na kolosie.
8 lis 23:35
52: No my właśnie mieliśmy liczby zespolone, wielomiany i teraz właśnie te proste, okręgi, elipsy, hiperbole...
8 lis 23:35
Mila: Ten wzór 23:14 dotyczy równania kierunkowego prostej, nie uwzględnia równoległych do OX i OY. Jeżeli punkty mają obydwie pierwsze albo drugie wsp. równe to stosujesz wzór, który podałam, a najlepiej nie stosować wzoru, tylko zdrowy rozsądek.
8 lis 23:36
52: Mila dobrze powiedziane z tym zdrowym rozsądkiem, tylko że martwię się o to żeby nie zgubić punktów.
8 lis 23:39
Mila: Jeśli będziesz miał konkretne współrzędne to nie zgubisz. A w ogóle, to powinieneś umieć z LO pisać równanie prostej na 5 sposobów.
8 lis 23:42
pigor: ..., dziwię się co to za studia, gdzie coś każe ktoś robić po prostu masz problem i masz go rozwiązać i tyle, aby było tylko to poprawnie, a jak to zrobisz to Twoje (studenta) zmartwienie, a nie pana profesora
9 lis 01:40
52: No właśnie, też mnie to dziwi. Ja zawsze robiłem układ równań i wyliczałem, a pan profesor powiedział że mamy zrobić wg wzoru, a nie tak jak nas uczono w liceum...
9 lis 11:14