Geo
52: Typowe zadanie.
Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty:
A(2,1) B(2,−2)
Korzystam ze wzoru: (tak nam profesor kazał)
Ok podstawiam.
Pytanie:
Co zrobić z tym zerem w mianowniku...
Znając życie to głupie pytanie
A i na dodatek to tak wiem że prosta to x=2
Tylko jak to wylicz z tego wzoru by była maksymalna ilość punktów za to zadanie na kolokwium.
8 lis 23:14
Saizou: najwyrazniej ten wzor nie opisuje prostych rownoleglych do osi oy
8 lis 23:17
bezendu:
Ten wzór działa gdy xb≠xa
8 lis 23:19
razor: opisuje, jak masz w mianowniku 0 to licznik i mianownik są sobie równe
−3(x−2) = 0 → x = 2
8 lis 23:19
Mila:
A(2,1) B(2,−2)
Gdy dane są dwa różne punkty (xA,yA) i (xB,yB), to równanie prostej przez nie przechodzącej
jest postaci:
(y−yA)*(xB−xA)=(yB−yA)*(x−xA)
(y−1)*(2−2)=(−2−1)*(x−2)
0=−3(x−2)
x−2=0
x=2
8 lis 23:23
52: Zatem wzór działa... tylko tak dziwnie to jak dla mnie.
Dzięki
8 lis 23:24
52: Właśnie na internecie patrzyłem to jest taki wzór jak ty podałaś Mila tylko że u nas tak
wykładowca podał i na ćwiczeniach też tak kazał zapisywać...
Przez co zgłupiałem.
8 lis 23:25
bezendu:
Wy takie coś robicie na analizie ?
8 lis 23:27
52: Nie na algebrze, kurcze takie zadanie były robione w liceum a tu studia dalej to samo i jakby
nie można było zapisać tego słownie że jeśli x1A=x1B to prosta ma równanie x=x1
8 lis 23:28
bezendu:
My od razu zespolone, jesteś na W4 ?
8 lis 23:32
52: Tak
8 lis 23:32
bezendu:
To dziwne, że takie pierdoły robicie
8 lis 23:34
52: Ogólnie dobra zrobiłem sobie do tego komentarze.
1o Jeśli mam w mianowniku 0 to licznik i mianownik są sobie równe.
2o Równanie nie opisuje prostej, jeśli xA=xB
3o Przekształcić "mój wzorek" do postaci (y−yA)*(xB−xA)=(yB−yA)*(x−xA)
i wtedy liczyć.
Myślę że 3o będzie najlepszym sposobem za który dostanę Maxa na kolosie.
8 lis 23:35
52: No my właśnie mieliśmy liczby zespolone, wielomiany i teraz właśnie te proste, okręgi, elipsy,
hiperbole...
8 lis 23:35
Mila:
Ten wzór 23:14 dotyczy równania kierunkowego prostej, nie uwzględnia równoległych do OX i OY.
Jeżeli punkty mają obydwie pierwsze albo drugie wsp. równe to stosujesz wzór, który podałam, a
najlepiej nie stosować wzoru, tylko zdrowy rozsądek.
8 lis 23:36
52: Mila dobrze powiedziane z tym zdrowym rozsądkiem, tylko że martwię się o to żeby nie
zgubić punktów.
8 lis 23:39
Mila:
Jeśli będziesz miał konkretne współrzędne to nie zgubisz.
A w ogóle, to powinieneś umieć z LO pisać równanie prostej na 5 sposobów.
8 lis 23:42
pigor: ..., dziwię się co to za studia, gdzie coś każe ktoś robić
po prostu masz problem i masz go rozwiązać i tyle, aby
było tylko to poprawnie, a jak

to zrobisz to Twoje (studenta)
zmartwienie, a nie pana profesora
9 lis 01:40
52: No właśnie, też mnie to dziwi.
Ja zawsze robiłem układ równań i wyliczałem, a pan profesor powiedział że mamy zrobić wg wzoru,
a nie tak jak nas uczono w liceum...
9 lis 11:14