Granica funkcji
Rouqi:

Niech S(h) oznacza powierzchnię całkowitą stożka o ustalonej podstawie r i wysokości h. Znajdź
granicę S(h) za pomocą:
a) rozumowania geometrycznego
b) obliczeń
Z tw Pitagora : l
2 = h
2 + r
2 ⇒ l =
√h2 + r2
S = Pp + Pb
Pp = πr
2
Pb = πrl ⇒Pb = πr
√h2 + r2
jak znaleźć w takim zadaniu granicę za pomocą rozumowania geometrycznego i obliczeń?
8 lis 22:15
Rouqi: ktoś umie pomóc w tym zadaniu
8 lis 22:34
Gray: Granicę przy h→? Do 0?
8 lis 22:51
Rouqi: nie rozumiem
8 lis 22:55
Gray: Zakładam, że chodzi o h→0. Z interpretacji geometrycznej widać, że jak h→0 to stożek coraz
bardziej kładzie się na podstawę: pole jego powierzchni bocznej coraz bliższe jest polu
podstawy. W granicy pokrywa się z polem podstawy, skąd S(h) → 2Pp = 2πr2.
To samo otrzymamy z obliczeń:
S(h) = Pp+Pb = πr2 + πr√h2+r2 → πr2 + πr√r2 = 2πr2.
8 lis 22:57
Gray: Napisałeś (−łaś): "...Znajdź granicę S(h) ...." więc pytam, granicę jaką? Do czego ma zmierzać
h? Założyłem, że h→0.
8 lis 22:58
Rouqi: w tym zadaniu właśnie nie jest dokąd te h ma zmierzać
8 lis 23:00
=:=:
h→0
8 lis 23:02
Rouqi: można w sumie na 2 przypadki w zasadzie w takim zadaniu to rozważyć gdy h → ∞ i h→ 0 tak?
8 lis 23:02
=:=:
8 lis 23:05
Rouqi: czyli jeżeli chodzi o granicę to h musi dążyć do 0 tak?
8 lis 23:08
Rouqi:
8 lis 23:19
Rouqi:
8 lis 23:29
Rouqi: 
8 lis 23:38
Rouqi: 
8 lis 23:45