prosze pomocy pilne
mena: dane jest wyrazenie sinα+sinα*tg2α, gdzie αε(0,90 stopni)
a)wykaz ze dla dowolnego kąta ostrego α dane wyrazenie równa sie tgαcosα
b)oblicz wartosc tego wyrazenia dla α=60stopni
8 lis 22:12
Martiminiano: | | sin2α | | sinαcos2α | |
sinα+sinα*tg2α=sinα+sinα* |
| = |
| +U{sin3α}{ |
| | cos2α | | cos2α | |
| | sinα(cos2α+sin2α) | | sinα | |
cos2α}= |
| = |
| =P |
| | cos2α | | cos2α | |
8 lis 22:31
Martiminiano: | sinα | | sinα | | 1 | | 1 | | tgα | |
| = |
| * |
| =tgα* |
| = |
| |
| cos2α | | cosα | | cosα | | cosα | | cosα | |
8 lis 22:32
Tereska:
sinα+sinα*tg2α=sinα(1+tg2α)=sinα*(cos2α+sin2α)/cos2α=sinα/cos2α=tgα/cosα
sin60= √32
tg60=√3 podstawić i obliczyć
8 lis 22:34
Martiminiano: Otwierasz tablice maturalne, albo szukasz gdzieś wartości trygonometryczne dla kąta 60stopni,
podstawiasz i liczysz. Tyle już powinnaś/powinieneś zrobić sam.
8 lis 22:35
marlena: dzieki bardzo
8 lis 22:38