PORSZE
,mis,: 
PROSZE O POMOC

1.Obwód koła wynosi 10π Oblicz pole tego koła
2.Tort wyścigu rowerowego ma kształt okręgu o średnicy 2 km Rower zawodnika ma koła o promieniu
0,25m Ile obrotów musi wykonać koła roweru podczas jednokrotnego przejazdu tym torem ?
15 lis 17:13
Julka: 2πr=10π ||:π
2r=10 ||:2
r=5
P=πr2
P=π*52
P=25π
15 lis 17:22
Julka: okrąg o średnicy 2 km, czyli r=1 km, czyli 1000m
promień roweru ma 0,25m, czyli oblicz obwód ze wzoru l=2πr
Oblicz z tego samego wzoru obwód toru
podziel obwód toru na obwód koła i to jest wynik
15 lis 17:24
,mis,: czyli
r=1000m
l=2π*1000=2000mπ − obów troru
r=0,25m
l=2π*0,25=0,5mπ
2000/0,5=4000

15 lis 17:30
,mis,: czyli
r=1000m
l=2π*1000=2000mπ − obów troru
r=0,25m
l=2π*0,25=0,5mπ
2000/0,5=4000

15 lis 17:30
Rada: tak tylko jednostki pisz przed i po = albo w ogóle nie pisz.
I skracaj je tam gdzie trzeba

2000πm/0,25πm − tutaj sobie skreślasz π i m i wtedy = 4000

Za to na zadaniu na maturze gdziekolwiek chapną
15 lis 17:44
Rada: tak tylko jednostki pisz przed i po = albo w ogóle nie pisz.
I skracaj je tam gdzie trzeba

2000πm/0,25πm − tutaj sobie skreślasz π i m i wtedy = 4000

Za to na zadaniu na maturze gdziekolwiek chapną
15 lis 17:44