Wyznacz granice
m: 1.
Odpowiedź to −
∞, ale nie bardzo to rozumiem, bo po podstawieniu −4 wychodzi:
| | −4 | | −4 | |
[ |
| ] = [ |
| ] |
| | | −4 + 4 | | | | 0 | | |
a ponieważ x→ −4
+, to zero to 0
− więc
Czy robię gdzieś błąd logiczny?
Bo jest jeszcze drugi przykład:
2.
Gdzie odpowiedź to również −
∞, ale przecież trzeba zrobić to analogicznie do powyższego, bo
chyba w tym przypadku nie ma różnicy, czy jest to lewo− czy prawostronna granica...?
Bardzo proszę kogoś o szybkie wytłumaczenie, bo mimo że do tej pory granice raczej rozumiałam,
to odkąd zaczęły się lewo− i prawostronne, nie umiem zrobić prawie żadnego przykładu...
8 lis 21:28
Martiminiano: Rozpisz sobie wartość bezwzględną i zapisz jak będzie wyglądał wtedy wzór funkcji dla −4
+ i
−4
− i wszystko stanie się jasne
8 lis 21:34
m: −4+ :
| x + 4 | = |−4 + 4| = |0| tylko teraz czy to będzie 0− czy 0+ ? Nie wiem, czy mam brać
pod uwagę + i − po −4 czy własnie ten minus przed 4
8 lis 21:42
m: Dobra, to powyższe to było bardzo głupie pytanie, cofam je.
Ale w tym momencie nie rozumiem, jak to możliwe, że w przypadku 1. i 2. wychodzą te same
odpowiedzi, skoro w 1. jest to 0+, a w 2. 0−?
8 lis 21:47
Martiminiano: | x | | −4 | |
| dla x→−4+ Więc |
| Tu oczywiste, dla wszystkich liczb większych od −4 |
| x+4 | | 0+ | |
wartość w mianowniku jest dodatnia.
| x | | −4 | |
| dla x→−4− Więc |
| Obojętnie jaką liczbę mniejszą od −4 podstawisz do wzoru |
| −x−4 | | 0+ | |
to i tak wyjdzie plus
8 lis 21:48
m: Ale na wykładzie miałam coś takiego, że jeżeli lim x → a− to każdy moduł jest na minusie
8 lis 21:55
Martiminiano: Nie wiem, co miałaś na wykładzie, ja aktualnie jestem w III LO i sam uczyłem się rachunku
różniczkowego, zadania tego typu rozwiązuję w ten sposób i jak widać dobrze skoro zgadzają się
z odpowiedzią

Może ktoś jeszcze Ci odpowie i wyjaśni to na swój sposób. Pomogłem na tyle,
na ile potrafię
8 lis 21:59
m: Okej, rozumiem i bardzo Ci dziękuję, tylko nie wiem, skąd wziąłeś na dole to 0+ zamiast −
8 lis 22:01
Martiminiano: Pomijając już wszystko, to przecież wartość bezwzględna nie może być ujemna
8 lis 22:09
m: O matko. Faktycznie. Tak się wgłębiłam w te granice, że zapomniałam o podstawach...
8 lis 22:27