matematykaszkolna.pl
Wyznacz granice m: 1.
 x 
lim x→ −4+

|x + 4| 
Odpowiedź to −, ale nie bardzo to rozumiem, bo po podstawieniu −4 wychodzi:
 −4 −4 
[

] = [

]
 | −4 + 4 | | 0 | 
a ponieważ x→ −4+, to zero to 0 więc
 −4 
= [

] = [ + ]
 0 
Czy robię gdzieś błąd logiczny? Bo jest jeszcze drugi przykład: 2.
 x 
lim x→ −4

|x + 4| 
Gdzie odpowiedź to również −, ale przecież trzeba zrobić to analogicznie do powyższego, bo chyba w tym przypadku nie ma różnicy, czy jest to lewo− czy prawostronna granica...? Bardzo proszę kogoś o szybkie wytłumaczenie, bo mimo że do tej pory granice raczej rozumiałam, to odkąd zaczęły się lewo− i prawostronne, nie umiem zrobić prawie żadnego przykładu...
8 lis 21:28
Martiminiano: Rozpisz sobie wartość bezwzględną i zapisz jak będzie wyglądał wtedy wzór funkcji dla −4+ i −4 i wszystko stanie się jasne emotka
8 lis 21:34
m: −4+ : | x + 4 | = |−4 + 4| = |0| tylko teraz czy to będzie 0 czy 0+ ? Nie wiem, czy mam brać pod uwagę + i po −4 czy własnie ten minus przed 4
8 lis 21:42
m: Dobra, to powyższe to było bardzo głupie pytanie, cofam je. Ale w tym momencie nie rozumiem, jak to możliwe, że w przypadku 1. i 2. wychodzą te same odpowiedzi, skoro w 1. jest to 0+, a w 2. 0?
8 lis 21:47
Martiminiano:
x −4 

dla x→−4+ Więc

Tu oczywiste, dla wszystkich liczb większych od −4
x+4 0+ 
wartość w mianowniku jest dodatnia.
x −4 

dla x→−4 Więc

Obojętnie jaką liczbę mniejszą od −4 podstawisz do wzoru
−x−4 0+ 
to i tak wyjdzie plus emotka
8 lis 21:48
m: Ale na wykładzie miałam coś takiego, że jeżeli lim x → a to każdy moduł jest na minusie
8 lis 21:55
Martiminiano: Nie wiem, co miałaś na wykładzie, ja aktualnie jestem w III LO i sam uczyłem się rachunku różniczkowego, zadania tego typu rozwiązuję w ten sposób i jak widać dobrze skoro zgadzają się z odpowiedzią emotka Może ktoś jeszcze Ci odpowie i wyjaśni to na swój sposób. Pomogłem na tyle, na ile potrafię emotka
8 lis 21:59
m: Okej, rozumiem i bardzo Ci dziękuję, tylko nie wiem, skąd wziąłeś na dole to 0+ zamiast
8 lis 22:01
Martiminiano: Pomijając już wszystko, to przecież wartość bezwzględna nie może być ujemna emotka
8 lis 22:09
m: O matko. Faktycznie. Tak się wgłębiłam w te granice, że zapomniałam o podstawach...
8 lis 22:27