matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodne funkcji
gosiata:
Oblicz pochodna funkcji: F(x)= (3x)
ln(2x)
Probujac moimi silami doszlam do tego ze:
1
e
3x*ln(ln(2x))
* [3x*ln(ln(2x))]' = e
3x*ln(ln(2x))
* 3*ln(ln(2x)) + 3x *
*
ln(2x)
1
*2
2x
Czy to jest wogole poprawne? Prosze o odpowiedz.
8 lis 21:08
Mama Triviala:
Trochę Ci się pomyliło na starcie: (3x)
ln(2x)
= e
ln(3x)
ln2x
= e
ln(2x)ln(3x)
Potem też kilka usterek. F'(x) = (3x)
ln(2x)
(ln(2x)ln(3x))'=...
8 lis 21:30