Wartość bezwzględna
Miki: |x2−8x+12|=x2−8x+12
witam, mam lekki problem z podanym powyżej zadankiem, a dokładniej z jedną z odpowiedzi − jak
"prawidłowo" powinno się ten przykład rozwiązać?
8 lis 20:57
Metis: |x2−8x+12|=x2−8x+12
Na podstawie definicji wartości bezwzględnej:
x2−8x+12=x2−8x+12 v x2−8x+12=−(x2−8x+12)
x2−8x+12=x2−8x+12 v x2−8x+12=−x2+8x−12
...
8 lis 20:59
Miki: Tyle się domyśliłem. W jednej z wersji wynik jaki otrzymałem to 0=0, a w drugiej x=2 v x=6
W odpowiedzi jest coś jakby nierówność, przedział od nieskończoności do 2 i od 6 do
nieskończoności..
8 lis 21:01
pigor: ..., z definicji
|x|=x ⇔ x ≥0, więc tu :
|x2−8x+12|= x2−8x+12 ⇔ x
2−8+12 ≥0 ⇔
⇔ (x−3)(x−4) ≥0 ⇔
x≤ 3 v x ≥4 ⇔
x∊(−∞;3)U(4;+∞) . ...
8 lis 21:24
Metis: pigor x1=2 v x2=6
8 lis 21:26
pigor: ..., kurde no jasne to źle

; przepraszam
(x−3)(x−4) ≥0 ⇔ x≤ 3 v x ≥4 ⇔ x∊(−
∞;3)U(4;+
∞)
a powinno być :
(x−2)(x−6) ≥0 ⇔ x≤ 2 v x ≥6 ⇔
x∊(−∞;2)U(6;+∞) . ...
8 lis 21:27
Metis: Spokojnie
π 
Na zdrowie !
8 lis 21:29
Miki: Ah, no i już rozumiem, dziękuję bardzo ^^. Nie znałem tej definicji po prostu i teraz wszystko
jasne.
8 lis 22:45